SİVAS SUŞEHRİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M. Akif Ersoy´u Anma Günü

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M. Akif Ersoy´u Anma Günü

            12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.

             Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.

   Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:

            "O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."

             Suşehri Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından günün anlam ve önemine ilişkin hazırlanan programla bağımsızlığımızın sembolüİstiklal Marşımızın Kabulünün 103. yıldönümü kutlandı.

 

18-03-2024

18-03-202418-03-202418-03-2024

 

 

Taşköprü Mah. Sivas Cad. Yeni Hükümet Konağı Kat4 Suşehri/SİVAS - 0 346 311 40 13

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.